Инстаграм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Instagram)
Instagram
Началната страница за вход в Instagram
Уеб адресwww.instagram.com
Вид на сайтафотография
социална мрежа
Тип на сайтакомерсиален
Регистрациязадължителна
Езикмногоезичен (36 езика)[1]
Лиценз на съдържаниетособствен софтуер с Условия за ползване
ПритежателMeta Platforms
Създаден отКевин Систром
Майк Кригър
Създаване6 октомври 2010 г.
Alexa рангПонижение 20 (2022 г.)
Рекламида
Настоящ статусактивен
Instagram в Общомедия

Instagram е онлайн мобилна социална мрежа, която служи за споделяне на снимки и кратки видеа.

По оригиналната идея, снимките са квадратни като от фотоапарат на Полароид или Кодак, но версията 7.5, издадена през 2015 г., позволява на потребителите да споделят снимки и видеа с различни размери. Освен това те могат да добавят филтри на снимките си, а максималното времетраене на видеата е 15 секунди.

Instagram е създаден от Кевин Систром и Майк Крийгър и е пусната през октомври 2010 г. като безплатно мобилно приложение. Услугата бързо добива популярност и през април 2012 г. е използвана от над 100 милиона потребители по целия свят, а през декември 2014 г., те наброяват над 300 милиона.

Приложението е закупено от Facebook през април 2012 г. за 1 милиарда долара в брой и акции. След покупката услугата нараства с 23%, докато Facebook – само с 3%.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Instagram в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​